Sualtı Araştırma Derneği (SAD), ülkemiz denizleri, kıyıları ve su altında doğal, tarihi ve kültürel değerlerin araştırılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması ile bilim dünyasına katkı vermek amacıyla bilimsel ve popüler yayınlar yapmaktadır. "Muğla ili Fok Tür Eylem Planı İzleme ve Uygulama" çalışmaları kapsamında, nesli azalan ve dünyada sadece 4 ülkede yaşayan Akdeniz foku (monachus monachus), kıyı-deniz yaşam alanlarının önemi ve korunması üzerine, bilgilendirici, farkındalık oluşturucu sunumlar yapılmaktadır.
Bu kapsamda okulumuz Opet Tarihe Saygı Ortaokulu'nda 26 Eylül 2024 tarihinde saat 15.00'de SAD-AFAG (Su Altı Araştırmaları Derneği- Akdeniz Foku Araştırma Grubu) uzman eğitmenleri ve araştırmacıları Fatih Mert ve Hakan Yılmazyerli tarafından öğrencilerimize ve öğretmenlerimize sunum yapıldı.
Akdeniz foku, dünyada toplamda 800, ülkemizde ise 120 civarında varlığını sürdürüyor. Yani, nesli tükenmek üzere, en nadir memeli türlerinden. Türkiye, Yunanistan Kıbrıs Adası'nda yaşıyorlar. İnsan etkisi sebebiyle tür bu kadar azalmış durumda. Yaşadıkları kıyı mağaralarını, turistlerin ziyaret etmesi, varlığını tehlikeye atmaktadır. Yalnızca güvenli hissettiklerinde geri dönebileceklerdir.
Kıyı mağaralarının, fokların son sığınakları, yatak odaları ve doğumhaneleri olduğunu unutmayalım!
Fokların varlığı Türkiye için, diğer nadir canlılarla birlikte aynı zamanda ulusal bir değerdir. Unutmayalım ki türün kendisi de, korunması için gösterilecek çabalar da Türkiye için bir kazannç olma potansiyeline sahiptir. https://akdenizfoku.net/ adresinden detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu faydalı eğitim için SAD-AFAG derneğine teşekkür ederiz.